Met dank aan de bank

Met dank aan de bank!
Er zijn vele wegen die naar financiering leiden: vind de juiste weg!

INLEIDING
Ondernemers concentreren zich op hun business. Verbeteren, optimalisatie. Voortdurend neemt een onderneming cruciale beslissingen. Beslissingen die met kennis en inzicht weloverwogen worden genomen. Maar zijn de bijbehorende financiële beslissing ook weloverwogen? Een goede investering met een verkeerde financiering kan de ondergang van een bedrijf inluiden! Een matige investering met een optimaal financieringsplan bevat veel minder risico’s. Kortom: een goed plan verdient een goede financiering.

Fundament of plan?
“Ik ga een nieuw huis bouwen”, zo vertelde mijn buurman. “Ik heb een perceel grond, de stenen zijn al geleverd. ’t Is een kwestie van stenen stapelen, dak er op en afwerken.” Ieder van ons weet dat dat zo niet werkt. Eerst een goed fundament! Toch….?
Nee, ook onvoldoende. Eerst maak je plannen. Dat doe je zelf, je fantaseert, je hebt ideeën, je hebt wensen. Dan besteed je het uit aan een specialist, een architect, die de plannen uitwerkt. De architect geeft vorm aan jouw ideeën. Die let op dingen waar je als gebruiker geen weet van hebt. Maar waar je wel heel veel voordeel van hebt!

Bedrijfsfinanciering
Zo ook met de financiering van bedrijfsplannen. Een maatwerk financieringsplan is essentieel. In de huidige tijd, waarin banken terughoudend zijn, kan een specialist op creatieve wijze helpen met de realisatie er van. Van een goede financiering merk je niets, maar een onjuiste financiering is als zand in een motor. Aanvankelijk jammer, op den duur desastreus!

Hoe creatief kan je zijn met financieren? Immers, geld is geld. Klopt, maar de ene geldgever is de andere niet.

Een voorbeeld ter verduidelijking.
Janssen investeert in een nieuwe machine, kosten € 200.000

Oplossing 1
Ga naar de bank en vraag € 200.000. Het antwoord volgt meestal snel: NEE.

Oplossing 2
Er blijkt een deel eigen inbreng mogelijk, namelijk:
De oude inruiler levert nog op € 15.000
Aan middelen is beschikbaar € 20.000
Derhalve benodigde financiering € 165.000
Ga naar de bank en vraag een lening van € 165.000. Kans van slagen is nog niet groot en je moet rekening houden met “stevige voorwaarden en condities”.

Advies: Probeer het aandeel van de bank verder te verkleinen.

Oplossing 3:
Kom met de leverancier een uitgestelde betaling overeen. In de huidige tijd zijn velen daartoe bereid. Bijvoorbeeld: je betaalt 80% bij aflevering, 10% na een half jaar en 10% na een jaar. De benodigde externe financiering daalt weer € 40.000: Je hebt “nog maar” € 125.000 nodig. Voor een bank al een stuk gemakkelijker.

Oplossing 4:
Wellicht kan Jansen zelf vanuit privé nog wat extra inbrengen. Dit hoeft niet per sé door middel van storting in de onderneming, maar er zijn veel ondernemers die best een kortstondige periode hun eigen salaris of managementfee kunnen opschorten. Stel je schort dit enkele maanden op en laat zo € 25.000 in de zaak zitten. De vereiste bankfinanciering daalt nu tot € 100.000! Het voordeel is dat je als ondernemer op deze wijze een sterkere onderhandelingspositie verwerft tegenover een bank.

Oplossing 5
In aanvulling op de genoemde oplossingen zijn er, mede dankzij de bankencrisis, diverse andere mogelijke financieringsbronnen. Bijvoorbeeld werknemersparticipatie, participatiemaatschappijen, regionale investeringsmaatschappijen, informal investors, kredietunies, crowdfunding, etcetera. Als één of meerdere van deze partijen ook meedoen kan het aandeel van de bankfinanciering nog verder afnemen. De alternatieven bespreek ik in volgende blogs.

Conclusie 1
Naarmate het aandeel van de bank in de financiering AF neemt, neemt de belangstelling van de bank om deel te nemen in de financiering TOE. Banken zijn niet meer de enige financier van het MKB. Sterker nog, ze willen het ook niet meer zijn. Dat kan je vervelend vinden, maar dat levert je niets op. Voor de accountant is het juist zéér aantrekkelijk! Immers, omdat financieren een vak apart is geworden liggen op dit terrein voor de MKB-accountant mooie kansen om als financieel expert extra diensten te verlenen aan haar cliënten! Het invullen van de financiering is een complex (en daardoor interessant !) vraagstuk geworden. Het is de clou om de juiste mix van financieringsbronnen samen te stellen. Per onderneming, per financiering, is dat anders. Ondernemers zijn graag bereid het proces van financieren uit te besteden aan een specialist. Accountant: grijp je kans !

Conclusie 2
Dank aan de banken voor de bankencrisis! Dankzij die crisis (waarvan de effecten nog vele jaren zullen voortduren) is de creativiteit in de markt van financieren terug. Oude mogelijkheden worden opnieuw benut en nieuwe initiatieven ontstaan. Er zijn steeds meer oud bankiers die als “Bankier zonder bank”, ondernemers begeleiden in het vinden van de beste financieringsmogelijkheden. Maar zij ontberen een bestaande vertrouwensrelatie met ondernemers. Die rol van vertrouwensman wordt door de accountant ingenomen. Dit biedt de accountant, als deze zich het specialisme van ondernemingsfinanciering aanleert, grote commerciële groeimogelijkheden in advisering, begeleiding en acquisitie van nieuwe klanten. Deze expertise van ondernemingsfinanciering kan de accountant verkrijgen door deel te nemen aan de trainingen van De Financieringsacademie. Ga naar de website van www.definancieringsacademie.nl en download het gratis e-book. Schrijf vervolgens in voor de gratis kennismakingstraining. Verkrijg zo 3 PE-uren en ontdek de drie belangrijkste oorzaken waarom zelfs de beste accountant moeite heeft met het regelen van zakelijke financieringen. Een fantastische ontdekkingsreis die jou vele, vele tienduizenden euro’s extra omzet zal opleveren.

Drs. Fons Huijgens
o Oprichter van De Financieringsacademie
o Eigenaar van Hucofin Corporate Finance
o Schrijver van de boeken
 “De Bank De Baas”
 “Geld in Overvloed”
 “In 7 stappen naar de perfecte kredietaanvraag”.

Nog geen reacties.

Geef een reactie

e-book “In 7 stappen naar de perfecte financieringsaanvraag”

Ontdek hoe je als accountant ook DE deskundige wordt op het terrein van ondernemingsfinanciering. Zo help je jouw klanten aan de beste financieringsoplossingen!

Ontdek nu zelf de zeven belangrijkste stappen voor succesvol financieren.

Je aanvraag is succesvol verstuurd!