Een financieringsaanvraag is geen vraag om financiering….

De accountant, de trusted advisor van de MKB ondernemer, zet zich in om zijn MKB klant zo goed mogelijk te begeleiden in vele ondernemingsvraagstukken. Dat kan gaan over administratie, organisatie, fiscaliteit, personeelsvraagstukken, juridische structuur, etcetera. Financiering is ook zo’n item. Komt er een klant met de vraag hem te begeleiden in de financiering van zijn bedrijf dan doe je dat graag als accountant. Immers, jij weet hoe het werkt en jij weet wat belangrijk is bij financieringsvraagstukken. Je kijkt naar de ondernemer, zijn bedrijf, de rentabiliteit, de solvabiliteit, de zekerheden. Je kent de risico’s voor ondernemer en financier, je brengt alles in kaart.

Vraagt een klant: “Wil jij voor mij deze financiering aanvragen?”, dan zeg je natuurlijk: JA.

Ik zeg: NEE!

NIET doen.

Zat de rentabiliteit de afgelopen 2 jaar niet in een dip? Was de solvabiliteit niet wat laag? Had de ondernemer niet nét een akkefietje gehad met één van zijn afnemers? Speelt er in jouw achterhoofd niet een duiveltje met de vraag: “Is het wel zo verstandig om op dit moment financiering aan te vragen….?”

Maar ja, ondernemers zijn creatief, zij zien kansen en hebben de drive die te grijpen. En als ze daar financiering voor nodig hebben, dan vragen ze dat gewoon.

Wat gebeurt er als jij als accountant daar negatief op reageert? Dan ONTNEEM je hem zijn droom, JIJ blokkeert het realiseren van zijn plannen. Althans, dat denkt de ondernemer op zo’n moment. Realiseer je dan mijn stelling:

“…
Het gaat nooit om financiering, het gaat om het realiseren van plannen. Financiering is één van de hulpmiddelen, niet meer, niet minder.
…”

Zoals financiering een hulpmiddel is om een ondernemingsplan te realiseren, zo zijn er andere hulpmiddelen om die financiering te realiseren. En DIE hulpmiddelen moet je de aandacht geven die ze verdienen: hulpmiddelen om een financiering te verkrijgen zijn de kwaliteit van de ondernemer, de kwaliteit van de omzet, de resultaten van het bedrijf, de solvabiliteit en de marktpositie van een onderneming. Dus als jou een financiering wordt gevraagd en er wordt niet aan alle voorwaarden van gezonde financierbaarheid voldaan, dan ligt de oplossing NIET buiten de onderneming bij de financiers, maar binnen de onderneming. En daar kan jij als accountant bij helpen.

De voorwaarde om een plan te laten slagen is NIET de externe financiering, de voorwaarde is de INTERNE kwaliteit. DIE bepaalt de financierbaarheid.

Ben je als accountant bevreesd deze boodschap aan een klant over te brengen, omdat hij dan teleurgesteld kan zijn en wellicht een andere accountant zoekt? Is die klant daar mee geholpen….? En…..ben jij zelf dan de titel trusted advisor wel waard? Moet een trusted advisor niet zijn klant in een vroegtijdig stadium zijn deskundige visie geven, zodat SAMEN de weg bewandeld kan worden naar succes?

Het ENIGE doel dat jouw klant heeft is: het realiseren van zijn plannen. Jij bent degene die het zicht heeft op een professioneel proces daar naar toe. Als dat betekent: NEE, we gaan NU niet financieren, we gaan EERST werken aan verbetering van de vereiste ratio’s, dan realiseer je NU niet de financiering, maar realiseer je uiteindelijk DE PLANNEN van je klant. Dat is het enige echte criterium van jouw klanten…..

Reageren?
Reageer en deel je ervaringen met anderen.
Ik ben benieuwd naar jouw mening!

Fons Huijgens,
Auteur, financieringsexpert, oprichter van De Financieringsacademie

 

De Financieringsacademie
Wil je hier meer over weten? Wil je meer weten over ondernemingsfinanciering en beoordeling? Maak kennis met De Financieringsacademie. Leer hoe ook jij voor jouw klanten succesvol geld kan lenen. Hoe je een 100% succesrate kan realiseren. Kom eens langs bij De Financieringsacademie. De Financieringsacademie is er speciaal voor accountants, administratiekantoren en bedrijfsadviseurs. Meer expertise over ondernemingsfinanciering en het spel met financiers kan de accountant en adviseur verkrijgen door deel te nemen aan de trainingen van De Financieringsacademie. Ga naar de website van www.definancieringsacademie.nl en download het gratis e-book “In 7 stappen naar de perfecte kredietaanvraag”. Schrijf vervolgens ter kennis making in voor de Introductietraining. Verkrijg 3 PE-uren en ontdek

“De drie belangrijkste oorzaken waarom zelfs de beste accountant moeite heeft met het regelen van zakelijke financieringen”.

De eerstvolgende data:
21 september 2017 Eindhoven
27 september 2017 Zwolle

 

SCHRIJF NU IN

 

Wij kijken er naar uit jou te mogen begroeten als deelnemer.

Drs. Fons Huijgens
o Oprichter van De Financieringsacademie
o Eigenaar van Hucofin Corporate Finance
o Schrijver van de boeken
 “De Bank De Baas”
 “Geld in Overvloed”
 “In 7 stappen naar de perfecte kredietaanvraag”.

Nog geen reacties.

Geef een reactie

e-book “In 7 stappen naar de perfecte financieringsaanvraag”

Ontdek hoe je als accountant ook DE deskundige wordt op het terrein van ondernemingsfinanciering. Zo help je jouw klanten aan de beste financieringsoplossingen!

Ontdek nu zelf de zeven belangrijkste stappen voor succesvol financieren.

Je aanvraag is succesvol verstuurd!