Goedkoper kunnen we het niet maken, wel eenvoudiger

GEK word je er van. Keuzestress: Lening, staatsgegarandeerd krediet, obligofaciliteit, rekening-courant, borgstellingskrediet, exportfaciliteit, garantiekrediet. Hoe kan een accountant, laat staan een ondernemer de juiste kredietvorm kiezen? Wat betekenen al die verschillende vormen? Wat zijn de voordelen, de kenmerken? En waarom zijn er zo veel producten? Een ondernemer wil gewoon geld lenen en dat terugbetalen. De vraag is eenvoudig, de oplossingen van financiers zijn ondoorzichtig.

Dat is niet nodig. De productmix in financieringsland is in de kern eenvoudig. Twee productvormen zijn slechts van belang voor het financieren van een onderneming. Alle andere opsmuk vertroebelt waar het om gaat.

Het ene product is de vaste lening.

Bij een vaste lening krijg je een vast bedrag en wordt een vast aflossingsschema overeengekomen. Eenmaal afgeloste bedragen kun je niet opnieuw opnemen. De looptijd van de vaste lening is daarmee ook duidelijk.

De tweede kredietvorm is een krediet inrekening -courant.

Daarbij wordt een kredietlimiet afgesproken. Dit is het maximumbedrag waarover je kunt beschikken, maar je hoeft het niet op te nemen. Je hoeft niet af te lossen. In principe wordt jaarlijks beoordeeld of de hoogte van het kredietmaximum nog toereikend en passend is. Zo niet, dan kan aanpassing plaatsvinden.

Eenvoudig toch?

Alle varianten (óók leasing en factoring) die financiers hebben verzonnen, zijn terug te brengen tot deze twee basisvormen:

 1. vaste lening;
 2. variabel krediet: krediet in rekening-courant.

De keuze voor de ene of de andere vorm is eenvoudig:

Een rekening-courantkrediet gebruikt je voor de exploitatie van de onderneming, voor de dagelijkse betaalstroom. Daarom is het de beste financieringsvorm voor werkkapitaal

Een vaste lening gebruik je voor investeringen in vaste activa. Bijvoorbeeld een investering in een pand, machines of inventaris. NIET voor een investering in voorraad of debiteuren.

Vergeet alle opsmuk, vergeet alle mooie termen, beperk je tot de kern van de (krediet-)zaak. Goedkoper kunnen we het niet maken, wel eenvoudiger.

Op beide kredietvormen ga ik later in blogs nader in.

Fons Huijgens

 

NASCHRIFT

Wil je meer weten over zakelijke kredietverlening? Wil je weten hoe je succesvol geld kan lenen? Hoe je een 100% succesrate kan realiseren? Kom dan een langs bij De Financieringsacademie. De Financieringsacademie is er speciaal voor accountants, administratiekantoren en bedrijfsadviseurs. Meer expertise over ondernemingsfinanciering en het spel met financiers kan de accountant en adviseur verkrijgen door deel te nemen aan de trainingen van De Financieringsacademie. Ga naar de website van www.definancieringsacademie.nl en download het gratis e-book. Schrijf vervolgens in voor de TIJDELIJK GRATIS kennismakingstraining. Verkrijg 3 PE-uren en ontdek

“De drie belangrijkste oorzaken waarom zelfs de beste accountant moeite heeft met het regelen van zakelijke financieringen”.

De Financieringsacademie biedt jou als adviseur van MKB ondernemingen een fantastische ontdekkingsreis die jou vele, vele tienduizenden euro’s extra omzet zal opleveren. Schrijf direct in: https://www.definancieringsacademie.nl/onweerstaanbaar-aanbod Er zijn nog plaatsen beschikbaar op 31 mei.

Drs. Fons Huijgens is

 • Oprichter van De Financieringsacademie
 • Eigenaar van Hucofin Corporate Finance
 • Schrijver van de boeken
  • “De Bank De Baas”
  • “Geld in Overvloed”
  • “In 7 stappen naar de perfecte kredietaanvraag”.

Reageren?

Welke ervaring heb jij met kredietaanvragen?

Reageer en deel je ervaringen met anderen.

 

Nog geen reacties.

Geef een reactie

e-book “In 7 stappen naar de perfecte financieringsaanvraag”

Ontdek hoe je als accountant ook DE deskundige wordt op het terrein van ondernemingsfinanciering. Zo help je jouw klanten aan de beste financieringsoplossingen!

Ontdek nu zelf de zeven belangrijkste stappen voor succesvol financieren.

Je aanvraag is succesvol verstuurd!