Het juk der zekerheden

Zekerheden die een ondernemer aan een bank (of andere geldverstrekker) geeft, kan de geldverstrekker uitwinnen in geval van faillissement of gedwongen kredietbeëindiging. Dit geldt voor de zekerheden die ik in mijn blog van vorige week besprak: de primaire en de secundaire zekerheden. De derde groep, de zogeheten covenants, bieden geen (financiële) dekkingswaarde. Zij dienen voor de financier (bank of andere geldverstrekker) een ander doel. Bijvoorbeeld:

 • Opzeggingsgrond: er zijn covenants die gebruikt kunnen worden om een krediet op te zeggen, te beëindigen. Dat betekent, dat als je er niet aan voldoet, dat de geldverstrekker het krediet kan opzeggen.
 • Wijziging condities: er zijn ook covenants die gebruikt worden om de voorwaarden en condities van het krediet opnieuw aan de orde te stellen. Dit manifesteert zich als ondernemer niet voldoet aan de afgesproken ratio’s. De geldverstrekker geeft dan vaak nog wel een beperkte periode respijt, maar je krijgt als kredietnemer wel direct extra kosten in rekening gebracht. Kosten die niet zijn afgesproken bij de kredietverlening, maar die een geldverstrekker eenzijdig oplegt vanuit haar (machts-) positie op dat moment. Als het krediet niet wordt opgezegd worden de tarieven vaak blijvend verhoogd.

Om niet in die positie terecht te komen is het van belang:

 • op het moment van het sluiten van de kredietovereenkomst alle voorwaarden, condities en covenants te doorgronden en te beoordelen of ze reëel zijn, zodat het bedrijf daar de komende jaren aan kan blijven voldoen.
 • Jaarlijks in het vierde kwartaal te beoordelen of een onderneming lopende het jaar nog acties kan of moet ondernemen om per jaarultimo aan de ratio’s te voldoen
 • Bij het opstellen en vaststellen van de jaarrekening rekening te houden met de covenants en waar mogelijk hier op te anticiperen.

Hier liggen kansen voor de alerte accountant.

Hier kan de accountant echte meerwaarde bieden. Hier kan je een ondernemer écht financieringskosten besparen terwijl jij als accountant jouw adviesrol optimaal benut en daardoor niet alleen extra kunt verdienen op een cliënt maar tegelijk jouw vertrouwensrol verder versterkt:

AANDACHT VOOR FINANCIERING IS MEERWAARDE VOOR KLANT EN ACCOUNTANT!

Wil je hier meer over weten? Meer weten over ondernemingsfinanciering? Lees dan de boeken “De Bank De Baas” en “Geld in Overvloed” van Fons Huijgens, of download het gratis e-book “In 7 stappen naar de perfecte kredietaanvraag” via de website: www.definancieringsacademie.nl

Geen zin om een boek te lezen?

In plaats van boeken lezen kan je ook een training volgen bij De Financieringsacademie. De Financieringsacademie is er speciaal voor accountants en bedrijfsadviseurs. De Financieringsacademie leidt je op tot ware expert ondernemingsfinanciering, zowel op bancair als alternatief gebied.

Wil je kennismaken met De Financieringsacademie? Wil je weten hoe je succesvol kan zijn en een 100% succesrate kan realiseren? Meer expertise over ondernemingsfinanciering en het spel met financiers krijgen accountant en adviseur door deel te nemen aan de trainingen van De Financieringsacademie. De eerstvolgende kennismakingstraining vindt plaats op 19 juli 2017 in Zwolle. Onderwerp:

“De drie belangrijkste oorzaken waarom zelfs de beste accountant moeite heeft met het regelen van zakelijke financieringen”.

De training is voor de laatste keer GRATIS. We vragen alleen een bijdrage van € 47 in de onkosten. Daarvoor krijg je niet alleen kennis en veel inzichten, je krijgt ook 3 PE-uren.

Direct aanmelden kan via de link:

https://www.definancieringsacademie.nl/onweerstaanbaar-aanbod

Meld je snel aan, want vol is vol.

Ik kijk er naar uit je te ontmoeten.

Drs. Fons Huijgens

 • Financieringsexpert
 • Oprichter van De Financieringsacademie
 • Eigenaar van Hucofin Corporate Finance
 • Schrijver van de boeken
  • “De Bank De Baas”
  • “Geld in Overvloed”
  • “In 7 stappen naar de perfecte kredietaanvraag”.
Nog geen reacties.

Geef een reactie

e-book “In 7 stappen naar de perfecte financieringsaanvraag”

Ontdek hoe je als accountant ook DE deskundige wordt op het terrein van ondernemingsfinanciering. Zo help je jouw klanten aan de beste financieringsoplossingen!

Ontdek nu zelf de zeven belangrijkste stappen voor succesvol financieren.

Je aanvraag is succesvol verstuurd!