Hoezo risico voor de bank….?

Vorige week schreef ik in mijn blog dat er “ondanks de wirwar van financieringsproducten” in feite maar twee lening instrumenten zijn als we spreken over de financiering van MKB bedrijven: de vaste lening en de limiet in rekening courant. Vandaag ga ik nader in op de rekeningcourantfaciliteit.

Ja, een bank loopt bijzondere risico’s als zij aan een onderneming krediet in rekening-courant verstrekt.

Stand by, dat is de beste typering van een rekening-courantkrediet. Ondernemers ondernemen, dat betekent : actie, exploitatie. Vandaag kosten, morgen inkomsten. Je weet nooit exact hoeveel je vandaag nodig hebt, hoeveel je morgen ontvangt, etcetera. De rekening-courant faciliteit is bedoeld om die fluctuaties op te vangen. Omdat je niet weet hoeveel je op enig moment exact nodig hebt is de rekening courant geen vast bedrag zoals de lening, maar is het een limiet, een kredietmaximum, dat wordt vastgelegd voor de betaalrekening van de onderneming.

Het is dus logisch dat het gebruik van de rekening-courant door het jaar heen wisselend is. Daardoor kan een ondernemer het voor andere doeleinden gebruiken dan waarvoor het oorspronkelijk bedoeld is. Bijvoorbeeld: vanuit de bank bezien is het een risico dat de kredietruimte gebruikt wordt om verlies te financieren. Maak je verlies in de onderneming, dan zie je dat niet direct: je hebt immers ruimte op de rekening-courant. Dit risico is latent aanwezig voor de ondernemer die onvoldoende inzicht heeft in de actuele cijfers. Voor een bank is dit risico niet acceptabel (en dat is begrijpelijk, een bank is er niet om het verlies van een bedrijf te financieren). Regelmatig en goed inzicht in de ontwikkeling van de cijfers van het eigen bedrijf is derhalve noodzakelijk om dit risico te beperken (Hier liggen kansen voor de actieve accountant).

Een ander risico is dat u een ondernemer denkt ‘toch over voldoende middelen te beschikken’, zodat hij gemakkelijker een investering kan doen of iets minder hard achter de debiteuren aanjaagt of makkelijk een extra inkoop verricht omdat zich een buitenkansje voordoet. Wees bestand tegen deze verleidingen. Gebruik de rekening-courant alleen waar deze voor bedoeld is: een betaal- en ontvangstrekening voor de dagelijkse exploitatie, waarop men rood mag staan.

In één van mijn volgende blogs ga ik nader in op de kenmerken van het rekening courant krediet.

Fons Huijgens,

Bankier zonder bank.

Naschrift:

Kan je niet wachten, wil je direct meer weten over zakelijke kredietverlening? Wil je weten hoe je succesvol geld kan lenen? Hoe je een 100% succesrate kan realiseren? Kom dan een langs bij De Financieringsacademie. De Financieringsacademie is er speciaal voor accountants, administratiekantoren en bedrijfsadviseurs. Meer expertise over ondernemingsfinanciering en het spel met financiers kan de accountant en adviseur verkrijgen door deel te nemen aan de trainingen van De Financieringsacademie. Ga naar de website van www.definancieringsacademie.nl en download het gratis e-book. Schrijf vervolgens in voor de TIJDELIJK GRATIS kennismakingstraining. Verkrijg 3 PE-uren en ontdek

“De drie belangrijkste oorzaken waarom zelfs de beste accountant moeite heeft

met het regelen van zakelijke financieringen”.

De Financieringsacademie biedt jou als adviseur van MKB ondernemingen een fantastische ontdekkingsreis die jou vele, vele tienduizenden euro’s extra omzet zal opleveren. Schrijf direct in: https://www.definancieringsacademie.nl/onweerstaanbaar-aanbod Er zijn nog plaatsen beschikbaar op 31 mei.

 

Drs. Fons Huijgens

  • Oprichter van De Financieringsacademie
  • Eigenaar van Hucofin Corporate Finance
  • Schrijver van de boeken
    • “De Bank De Baas”
    • “Geld in Overvloed”
    • “In 7 stappen naar de perfecte kredietaanvraag”.

Reageren?

Welke ervaring heb jij met kredietaanvragen?

Reageer en deel je ervaringen met anderen.

 

Nog geen reacties.

Geef een reactie

e-book “In 7 stappen naar de perfecte financieringsaanvraag”

Ontdek hoe je als accountant ook DE deskundige wordt op het terrein van ondernemingsfinanciering. Zo help je jouw klanten aan de beste financieringsoplossingen!

Ontdek nu zelf de zeven belangrijkste stappen voor succesvol financieren.

Je aanvraag is succesvol verstuurd!