Kredietverlening: macht of behendigheid?

Het verkrijgen van zakelijk krediet is echt (niet on-) MOGELIJK!

Hoe zit dat toch met die banken en andere financiers. Ze vertellen allemaal weer graag bereid te zijn om financieringen te vertrekken aan ondernemers, maar als je een financieringsvraag indient duurt het weken voor je iets hoort. En voor je een offerte ontvangt ben je vaak maanden verder.

Waarom, waarom, waarom toch?

Risico en ondernemen gaan hand in hand. Daar waar de ondernemer (en vaak ook zijn adviseur, accountant) kansen ziet, ziet de financier risico’s. Die kansen zijn mooi, daar moet je je als ondernemer ook op focussen. Kansen zien IS ondernemen! Maar….. praat je met een financier, praat dan óók over risico’s. Een financier gelooft het verhaal van de kansen best. Maar, daar is hij minder in geïnteresseerd dan de ondernemer. De financier is er NIET om een ondernemer zijn kansen te laten grijpen. De financier heeft één echte interesse: dat is EIGEN rendement. Als een financier denkt rendement te kunnen maken, dan verstrekt hij de financiering. Om dat te beoordelen heeft een financier de focus op risico’s, niet op kansen.

Dus wat moet je doen om een financier te overtuigen: Geef inzicht. Geef inzicht in alle risico’s die je maar kan bedenken. En geef inzicht in de oplossingen die je zelf hebt bedacht om (de gevolgen van) die risico’s te beperken. Hier smult de financier van. Als je de financier deze informatie verschaft is zijn interesse gewekt! Hier ziet namelijk de financier kansen: beheerst ondernemersrisico is een investeringskans voor een financier………

Natuurlijk geef je de financier meer inzicht dan alleen in de risico’s van een bedrijf. Je geeft ook de jaarrekeningen en de prognoses. Toch? Ook dat is NIET voldoende. Het gaat de financier niet om de cijfertjes. Het gaat de financier om het verhaal achter de cijfertjes. Geef een toelichting op en analyse van de cijfers. Geef verklaringen. Verstrek vervolgens de uitgangspunten van de prognoses. Onderbouw deze. Dáár gaat het om. De prognosecijfers zelf zien er altijd geweldig uit. Maar is de onderbouwing ook zo geweldig?

Benoem je de risico’s en geef je écht inzicht dan heb je de weg naar financiering geplaveid. Geplaveid ja, maar nog niet afgelegd. Omdat financiers een maatschappelijke functie vervullen wordt vaak gedacht dat zij financieringen “moeten” verstrekken. Daar zijn zij immers toch voor? Denk je in, dat een financier óók gewoon een bedrijf is. Een bedrijf met rendementseisen. Dus een financier die de risico’s en kansen van een bedrijf positief beoordeelt zal pas investeren als hij zelf rendement kan maken. De financier stelt zich simpelweg de vraag: wat kan ik verdienen op deze propositie? Hier moeten partijen ook het spel met elkaar spelen. Gun ieder zijn marge, zelfs een financier. In het zaken doen geldt toch de regel: gun je elkaar wat, dan realiseer je samen héél wat.

 

Reageren?

Reageer en deel je ervaringen met anderen.

Ik ben benieuwd naar jouw mening!

 

Fons Huijgens,

Auteur, financieringsexpert, oprichter van De Financieringsacademie

 

De Financieringsacademie

Wil je hier meer over weten? Wil je meer weten over ondernemingsfinanciering en beoordeling? Maak kennis met De Financieringsacademie. Leer hoe ook jij voor jouw klanten succesvol geld kan lenen. Hoe je een 100% succesrate kan realiseren. Kom eens langs bij De Financieringsacademie. De Financieringsacademie is er speciaal voor accountants, administratiekantoren en bedrijfsadviseurs. Meer expertise over ondernemingsfinanciering en het spel met financiers kan de accountant en adviseur verkrijgen door deel te nemen aan de trainingen van De Financieringsacademie. Ga naar de website van www.definancieringsacademie.nl en download het gratis e-book. Schrijf vervolgens ter kennis making in voor de Introductietraining. Verkrijg 3 PE-uren en ontdek

 

“De drie belangrijkste oorzaken waarom zelfs de beste accountant moeite heeft met het regelen van zakelijke financieringen”.

 

De eerstvolgende data:

21 september 2017    Eindhoven

27 september 2017    Zwolle

 

SCHRIJF NU IN: https://www.definancieringsacademie.nl/introductietraining

 

Wij kijken er naar uit jou te mogen begroeten als deelnemer.

Drs. Fons Huijgens

  • Oprichter van De Financieringsacademie
  • Eigenaar van Hucofin Corporate Finance
  • Schrijver van de boeken
    • “De Bank De Baas”
    • “Geld in Overvloed”
    • “In 7 stappen naar de perfecte kredietaanvraag”.
Nog geen reacties.

Geef een reactie

e-book “In 7 stappen naar de perfecte financieringsaanvraag”

Ontdek hoe je als accountant ook DE deskundige wordt op het terrein van ondernemingsfinanciering. Zo help je jouw klanten aan de beste financieringsoplossingen!

Ontdek nu zelf de zeven belangrijkste stappen voor succesvol financieren.

Je aanvraag is succesvol verstuurd!