RAMmen

Vorige week besprak ik in mijn blog dat bankiers hun zakelijke relaties jaarlijks “reviseren”. In de praktijk betekent dit dat zij de prestaties van een bedrijf beoordelen en de resultaten toetsen aan de eerder gemaakte afspraken. Onderdeel van de jaarlijkse revisie is onder meer het opstellen van de riskrating, ofwel creditrating van een bedrijf. Die rating is bepalend voor de te hanteren tarieven. Is de riskrating verslechterd, dan worden de marges en tarieven verhoogd. Is deze verbeterd, dan houden de meeste bankiers zich behoorlijk stil…..

De jaarlijkse revisie is dus niet alleen belangrijk voor de bank, dat is vooral ook voor de ondernemer van belang. Mijn advies is dan ook: wacht niet af tot de bank belt, maar neem zelf het initiatief. Acteer als een kampioen!. Een ware kampioen is zelf aan de bal. Daarom propageer ik: RAMmen: Reversed Account Management. Draai de rollen om! Tegen ondernemers zeg ik: nodig zelf ieder half jaar de bankier uit voor een update van de stand van zaken. Zo betrek je de bank bij de ontwikkelingen binnen jouw bedrijf. En tegen accountants zeg ik het zelfde: nodig regelmatig bankiers uit om op klant dossierniveau met elkaar te praten. Stel een vaste agenda op. Bespreek de belangrijkste ontwikkelingen in de sector en binnen het bedrijf: neem de bankier mee in jouw wereld. Geef niet alleen zelf aan wat de stand van zaken is, vraag ook de visie van de bank. Let op: als je zo te werk gaat, doe het dan ook professioneel: maak een verslag van het gesprek en stuur dit naar de bank. De band met je bankier verandert. Zo bepaal je zelf de inhoud van het bankdossier.

Hoe je zo’n revisiegesprek opbouwt, welke diepgang je er in aanbrengt en wat de resultaten ervan zijn bespreek ik in de volgende blogs. Weet je wat het verrassende is? De bankier is er nog blij mee ook als je actief RAMt………

Reageren?

Reageer en deel je ervaringen met anderen.

Ik ben benieuwd naar jouw mening!

 

Fons Huijgens,

Auteur, financieringsexpert, oprichter van De Financieringsacademie

 

 

De Financieringsacademie….speciaal voor accountants

Wil je hier meer over weten? Wil je meer weten over ondernemingsfinanciering en beoordeling? Maak kennis met De Financieringsacademie. Leer hoe ook jij voor jouw klanten succesvol geld kan lenen. Hoe je een 100% succesrate kan realiseren. Kom eens langs bij De Financieringsacademie. De Financieringsacademie is er speciaal voor accountants, administratiekantoren en bedrijfsadviseurs. Meer expertise over ondernemingsfinanciering en het spel met financiers kan de accountant en adviseur verkrijgen door deel te nemen aan de trainingen van De Financieringsacademie. Ga naar de website van https://www.definancieringsacademie.nl/ en download het gratis e-book. Schrijf vervolgens ter kennis making in voor de Introductietraining. Verkrijg 3 PE-uren en ontdek

 

“De drie belangrijkste oorzaken waarom zelfs de beste accountant moeite heeft met het regelen van zakelijke financieringen”.

 

Voorlopig vindt de laatste introductietraining plaats op

27 september 2017    Zwolle

 

SCHRIJF NU IN: https://www.definancieringsacademie.nl/introductietraining

 

Wij kijken er naar uit jou te mogen begroeten als deelnemer.

 

 

Drs. Fons Huijgens

 • Oprichter van De Financieringsacademie
 • Eigenaar van Hucofin Corporate Finance
 • Schrijver van de boeken
  • “De Bank De Baas”
  • “Geld in Overvloed”
  • “In 7 stappen naar de perfecte kredietaanvraag”.

 

Een reactie op RAMmen

 1. Ard Dekker 27 september 2017 bij 09:36 #

  Beste Fons,

  Deels ben ik het eens met wat je stelt.

  De bank voert inderdaad een jaarlijks een revisie uit op basis van de jaarcijfers van het afgelopen jaar. Echter gebeurt dit slechts bij de relaties met een minimum obligo van bijvoorbeeld 1 miljoen euro of op het moment dat er negatieve signalen zijn (kans op default).

  Dit betekent in de praktijk dat er bij het overgrote deel van de MKB sector geen revisie plaatsvindt en er dus ook geen actueel risicoprofiel is. Dus op het moment dat er bij een onderneming al lange tijd geen bijzonderheden spelen, dan raakt deze al gauw uit het zicht.

  Op dit moment zien we ook dat de bank trachten hun tarieven/klantopslagen te verhogen, dit in het kader van het vergroten van de winstgevendheid en creëren van hogere kapitaalsbuffers.
  Het kan maar zo zijn dat in het verleden gemaakte afspraken juist gunstiger zijn, dan op het moment dat de bank verleid wordt om een actueel “risicoprofiel” te maken.

  Overigens prima blog(s)!
  Ook ik ben overtuigd dat met een professionele voorbereiding door/namens de ondernemer je meer kunt bereiken.

  Met vriendelijke groet,
  Ard Dekker

Geef een antwoord

e-book “In 7 stappen naar de perfecte financieringsaanvraag”

Ontdek hoe je als accountant ook DE deskundige wordt op het terrein van ondernemingsfinanciering. Zo help je jouw klanten aan de beste financieringsoplossingen!

Ontdek nu zelf de zeven belangrijkste stappen voor succesvol financieren.

Je aanvraag is succesvol verstuurd!