Visie op revisie

Afnemers en leveranciers zijn belangrijk voor een onderneming. Dit maakt relatiebeheer tot een belangrijke activiteit. Door regelmatig met elkaar om de tafel te zitten weet je van elkaar wat er speelt. Wat gaat er goed en wat kan er beter in de samenwerking? Daarnaast biedt zo’n gesprek ruimte om de mogelijkheden te bespreken om de business te vergroten. Een regelmatig onderhoudsgesprek zorgt ervoor dat de band wordt verstevigd. In veel situaties werk je bewust met meerdere leveranciers. Hiermee voorkom je afhankelijkheid en houd je elkaar scherp. Maar….. Is dat bij de bank ook zo? Een bank is de leverancier van geld. Het is niet altijd mogelijk om met meerdere banken te werken. Het afgeven van zekerheden en het onderbrengen van betaalstromen kan vaak maar bij een bank. Toch is het zaak ook de bank als leverancier scherp te houden en een goede verstandhouding hebben. Pas daarom ook voor de bankrelatie een regelmatig onderhoudsgesprek toe.

Jaarlijkse revisie

Het periodieke gesprek is voor de bank belangrijk. Op basis van dit gesprek en de jaarrekening wordt opnieuw de balans opgemaakt. De bank spreekt van een revisie. Bij deze revisie wordt er gekeken hoe de positie van jouw onderneming is in vergelijking met het moment dat het krediet werd verstrekt. Men toetst het krediet opnieuw aan de afspraken die destijds zijn gemaakt en aan de huidige bancaire normen. Men kijkt daarbij niet alleen naar de veranderingen binnen jouw onderneming. Ook veranderingen in de financiële wereld kunnen leiden tot de noodzaak om de afspraken bij te stellen. Naast het vaststellen van het actuele risicoprofiel zal de accountmanager van de bank het revisiegesprek ook commercieel gebruiken voor cross-selling.

Een vast onderdeel van de jaarlijkse revisie is het opnieuw vaststellen van de riskrating. Deze wordt jaarlijks ververst. Als een bank dit niet doet binnen een bepaalde periode, verliest de rating zijn geldigheid. De bank kan dan geen inschatting meer maken van het kredietrisico en moet (volgens internationale bankregels) in zo’n situatie extra reserves aanhouden, wat leidt tot kostenverhoging. Je raadt het al: die kosten worden de klant in rekening gebracht. Dat kan je vorkomen door tijdig jouw jaarcijfers aan de bank te sturen.

Overigens, ook al ben je op tijd, dan nog kan de uitkomst van de revisie betekenen dat volgens de modellen van de bank het kredietrisico is toegenomen. Dan wenst de bank dit te compenseren door extra zekerheden te verlangen, een extra aflossing of een hoger rentetarief. De andere situatie kan zich ook voordoen: uit de analyse blijkt dat jouw kredietwaardigheid is verbeterd: dit leidt tot een lager risico voor de bank. HELAAS: de bank zal dan niet snel een verbetering van de condities voorstellen. Daar moet je dan meestal zelf om vragen. Dit maakt het revisiegesprek extra belangrijk voor je: er valt geld te besparen!

Hoe dat spel werkt bespreek ik in de volgende blogs. Het actief managen van de relatie met je bank (of liever: met al je financiers c.q. financiële stakeholders) levert een ondernemer veel op in vertrouwen, additionele financieringsmogelijkheden en in kostenbesparing. Hoe aantrekkelijk kan het zijn: meer financiering tegen betere condities? Lees de volgende blogs……

Reageren?

Reageer en deel je ervaringen met anderen.

Ik ben benieuwd naar jouw mening!

 

Fons Huijgens,

Auteur, financieringsexpert, oprichter van De Financieringsacademie

 

 

De Financieringsacademie….speciaal voor accountants

Wil je hier meer over weten? Wil je meer weten over ondernemingsfinanciering en beoordeling? Maak kennis met De Financieringsacademie. Leer hoe ook jij voor jouw klanten succesvol geld kan lenen. Hoe je een 100% succesrate kan realiseren. Kom eens langs bij De Financieringsacademie. De Financieringsacademie is er speciaal voor accountants, administratiekantoren en bedrijfsadviseurs. Meer expertise over ondernemingsfinanciering en het spel met financiers kan de accountant en adviseur verkrijgen door deel te nemen aan de trainingen van De Financieringsacademie. Ga naar de website van https://www.definancieringsacademie.nl/ en download het gratis e-book. Schrijf vervolgens ter kennis making in voor de Introductietraining. Verkrijg 3 PE-uren en ontdek

 

“De drie belangrijkste oorzaken waarom zelfs de beste accountant moeite heeft met het regelen van zakelijke financieringen”.

 

De eerstvolgende data:

21 september 2017    Eindhoven

27 september 2017    Zwolle

 

SCHRIJF NU IN: https://www.definancieringsacademie.nl/introductietraining

 

Wij kijken er naar uit jou te mogen begroeten als deelnemer.

Drs. Fons Huijgens

> Oprichter van De Financieringsacademie

> Eigenaar van Hucofin Corporate Finance

> Schrijver van de boeken

    • “De Bank De Baas”
    • “Geld in Overvloed”
    • “In 7 stappen naar de perfecte kredietaanvraag”.

 

Nog geen reacties.

Geef een antwoord

e-book “In 7 stappen naar de perfecte financieringsaanvraag”

Ontdek hoe je als accountant ook DE deskundige wordt op het terrein van ondernemingsfinanciering. Zo help je jouw klanten aan de beste financieringsoplossingen!

Ontdek nu zelf de zeven belangrijkste stappen voor succesvol financieren.

Je aanvraag is succesvol verstuurd!